maandag 12 april 2021

Gabrielle - Rise

Gabrielle had de geboortenaam Louise Bobb. Toen ze begon aan haar zangcarrière nam ze de artiestennaam Gabrielle aan.

Gabrielle verdiende begin jaren 90 nog de kost als secretaresse, maar 's avonds trad ze veel op in clubs en bars in Londen. Met haar soulvolle stem duurde het niet lang voordat ze ontdekt werd door producers voor een plaatopname. In 1991 maakte ze een demo van Dreams, waarbij ze Fast car van Tracy Chapman samplede. De single werd niet officieel uitgebracht, omdat Chapman haar akkoord niet had gegeven, maar illegale kopieën ervan werden veel gedraaid op Londense dance-stations en in clubs. Twee jaar later werd Dreams opnieuw opgenomen (nu zónder sample) en officieel uitgebracht. Het gevolg was een Britse nummer 1-hit en een Nederlandse top 10-notering.

Eind 1993 verscheen haar debuutalbum Find your way, dat goed werd ontvangen. Hierna nam Gabrielle een pauze; ze werd moeder, nam een sabbatical en kwam pas in 1996 terug met nieuw werk. De in dat jaar verschenen single Give me a little more time, afkomstig van haar tweede album Gabrielle, werd een bescheiden hit. Het album was lang niet zo succesvol als haar debuutplaat Find your way, maar haar status als een van de beste Britse soulzangeressen werd er wel door bevestigd.

Eind 1999 bracht ze haar derde album uit, Rise. Het titelnummer ervan werd in het voorjaar van 2000 een redelijk grote hit in verschillende landen, waaronder in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk werd het Gabrielle's tweede nummer 1-hit. In 2001 boekte ze ook nog een succes met de single Out of reach.

Na 2001 verdween Gabrielle uit de schijnwerpers. Haar albums Play to win (2004) en Always (2007) werden slechts in het Verenigd Koninkrijk opgemerkt. 25 jaar na haar doorbraak bracht Gabrielle in 2018 het album Under my skin uit, haar eerste studioalbum in elf jaar tijd.

Bron :Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten